osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Olivno, kokosovo in druga “zdrava” olja niso najboljša izbira za zdravje in vitko postavo

Je visok delež olivnega olja, ki je sestavni del sredozemskega prehranjevanja, razlog za manjšo obolevnost in umrljivost Sredozemcev za srčno-žilnimi in ostalimi sodobnimi boleznimi nezdravega življenjskega sloga?

Del zgornje trditve drži, saj tudi številne študije kažejo, da imajo ljudje v Sredozemlju, ki se prehranjujejo z mediteranskim načinom prehranjevanja, v katerem predstavlja olivno olje glavni ali edini vir maščob, manjšo smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni. Vendar to še ne pomeni, da k zdravju Sredozemcev prispeva samo olivno olje. Mediteranska prehrana vsebuje velik delež hrane rastlinskega izvora: sadja in zelenjave, žit, krompirja, fižola, oreščkov in semen. Mediteranci uživajo zmerne količine jajc in mlečnih izdelkov, majhne količine rib in perutnine ter imajo zelo majhno porabo rdečega mesa. Vino se uživa v zmernih količinah. Zelenjava predstavlja sestavni del obrokov in ni samo priloga. Olivno olje je glavni ali edini vir maščobe v prehrani. Na njihovem jedilniku prevladuje sveža hrana, ne uživajo hitre in industrijsko pripravljena hrane, ki vsebuje veliko maščob, sladkorja in soli.

mediteranska hrana2

Koristi za zdravje (znižane stopnja smrti zaradi bolezni srca in ožilja, raka, sladkorne bolezni tipa II. ipd, astme in alergij, Alzheimerjeve bolezni…), ki se velikokrat pripisujejo olivnemu olju, so posledica prehrane v kateri prevladujejo sveža ali malo predelana živila rastlinskega izvora, ki so na splošno bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki je za naše zdravje najpomembnejša oblika maščob. Izogibajo se mesu in drugim živalskim proizvodom ter industrijsko predelanim živilom, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob. Obenem je ključna sestavina mediteranskega način življenja veliko gibanja na prostem ter počasnejši način življenja. Sredozemci jedo več majhnih obrokov na dan. Za pripravo hrane in njeno uživanje si vzamejo čas, kar je popolno nasprotje z našimi hitrimi obroki med kratkim odmorom za malico ali kosilom. Vse to prispeva k manjši stopnji obolelosti in smrtnosti zaradi srčno-žilnih in drugih degenerativnih bolezni, ki so posledica nezdrave prehrane, sedečega in stresnega načina življenja.

Zakaj olja ne spadajo med zdravo obliko maščob?

Olivno, laneno, kokosovo, orehovo, bučno, sončnično in druga olja niso polnovredna hrana. Polnovredna hrana so olive, kokos, orehi, bučna in sončnična semena. Olja vsebujejo 100 % maščobo, medtem ko oreščki in semena, iz katerih pridobivamo olja, vsebujejo poleg maščob tudi ogljikove hidrate, beljakovine in vlaknine. To je skupek hranil, ki jih telo potrebuje za uspešno prebavo in izkoriščenost.

Veliko se govori o tem, kako negativen vpliv na telo imajo slabi, to so prečiščeni ogljikovi hidrati. Prečiščena živila kot so sladkor, bela moka, bel kruh, bel riž… zelo povečajo količino glukoze (sladkorja) v krvi, medtem ko polnovredni ogljikovi hidrati, ki jim ničesar ne odvzamemo in jih zaužijemo take kot so zrasli v naravi (sadje, zelenjava in polnovredna žita), poskrbijo za postopno absorpcijo in uravnotežen sladkor v krvi. Podoben učinek na telo kot ga imajo slabi ogljikovi hidrati, imajo tudi 100 % maščobe. Zaradi ločenosti maščobe od ostalih hranil, ki jih odstranijo med stiskanjem, telo maščobe hitro in učinkovito absorbira in pretvori v telesne maščobe. Če so te maščobe zaužite iz polnovrednih živil, kot so semena, oreščki in avokado, je njihova absorpcija veliko počasnejša, kar pomeni, da jih telo ne bo shranjevalo, ampak porabilo za energetske potrebe.

Druga negativna plat 100 % maščob je velika kalorična vrednost. Tako olivno kot tudi vsa druga olja so zelo kalorična, zato jedem že jedilna žlica olja zelo poveča kalorično vrednost. In priznajte si, da solati ali drugi jedi po navadi ne dodate samo eno žlico. Nekaj olja dodamo pri kuhanju, nekaj v solato in obrok lahko takoj vsebuje 300 nepotrebnih kalorij, ki se jih po navadi niti ne zavedamo. Tudi uporaba zdravih olj je velikokrat med razlogi, zakaj ljudje ne shujšajo, čeprav mislijo, da uživajo zdravo hrano z malo kalorijami. Zdrave solate iz sveže zelenjave so vsekakor najboljši način za vse, ki želite shujšati in izboljšati svoje zdravje, toda mnoge prednosti solate so izgubljene, če njihovo kalorično vrednosti povečamo za 10 krat, če v solato dodamo olje. Jedilna žlica olivnega olja vsebuje kar 120 kalorij! Za primerjavo: žlica orehov ima npr. samo 40-50 kalorij. 100 g ocvrtega krompirčka ima 300 kalorij, medtem ko ima 100 g kuhanega ali pečenega krompirja brez olja samo 86 kalorij!Z izogibanjem 100 % maščob zaužijemo bistveno manj kalorij ter povečamo hranilno vrednost.

Kako lahko najbolje poskrbimo za zdravje našega srca in ožilja?

Vsekakor se strinjam, da so hladna stiskana olivno, kokosovo, laneno in druga raslinska olja vsekakor boljše nadomestilo za maščobe živalskega izvora in predelane rastlinske maščobe (margarina), saj vse te maščobe vsebujejo veliko za zdravju škodljivih transmaščob. Olivno olje je bogato z mononenasičeni maščobami in njegova uporaba namesto živalskih maščob zato zmanjšuje slabi holesterol v krvi. Če ne uživate zdravju škodljivih maščob boste vsekakor zmanjšali tveganja za bolezni srca in ožilja, vendar je največ pest oreščkov in semen ali 1/3 do ½ polovica avokada na dan najboljši vir maščob za vaše telo. Priporočam vam, da olje za solato zamenjate za zdrave prelive brez maščob. Kis in olje nadomestite z limono in avokadom (avokado zmečkajte z vilicami in ga z roko vmešajte v solato). Solati lahko dodate največ za pest oreščkov in semen. Pri pripravi omak in drugih jedi, kjer se do sedaj uporabljali olje, le-to preprosto zamenjate z vodo. Človeško telo potrebuje zelo malo maščob, zato jih izberite pametno.

Sredozemska dieta znižuje krvni tlak, raven sladkorja v krvi in holesterol ter je vsekakor boljša alternativa sodobnemu načinu prehrane, ki vsebuje veliko predelane hrane, sladkorja, soli in maščob. Najobsežnejša do zdaj opravljena študija na področju prehrane, ki jo je naredil dr. Campbell (Kitajska študija) pokazala, da tako pred srčno-žilnimi kot drugimi bolezni nas najbolj zaščiti prehranjevanje z nizko vsebnostjo maščob iz oreščkov, semen in avokada. Oreščki in semena so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so koristni za srce in možgane ter minerali in antioksidanti.. V prehrano tako vključite lanena semena, semena chia, bučna ter sončnična semena itd. Chia semena so bogata z omega 3-maščobnimi kislinami in jih vsebujejo celo več kot laneno seme. Poleg tega vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin, magnezija, fosforja, mangana, bakra, železa in cinka.

Zdrave maščobe le del prehrane, ki jo morate zaužiti. Uravnotežena prehrana naj bi namreč vsebovala 80 odstotkov ogljikovih hidratov, 10-15 odstotkov beljakovin in od 5 do 10 odstotkov maščob.

Izogibanje 100 % maščobam zelo prispeva k izgubljanju odvečnih maščobnih blazinic, topljenju celulita. Nizka vsebnost maščob v prehrani ozdravi kandido, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, holesterol in druge degenerativne bolezni ter izboljšuje koncentracijo in pomnjenje.

Tudi pri drugih skupinah snovi je dobro, da posegate po bolj zdravih izbirah. Več o tem lahko izveste v mojih knjigah: www.vitki-in-zdravi.si, www.suzanafridl.si

alge_reklama_za_ponudbo_slo

Suzana Fridl, avtorica knjige Vitki in zdravi, Zdravo hujšanje je naravno hujšanje ter Pot do vitkosti in zdravja

 

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×