osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Škodljivi učinki diet z malo ogljikovimi hidrati/veliko maščobami

Razumevanje škodljivosti diet, ki temeljijo na povečanem vnosu beljakovin in maščob ter zelo malo ogljikovih hidratov in prednosti prehranjevanja z rastlinsko hrano zahteva poznavanje biokemičnih procesov v našem telesu ter presnovo in funkcijo posameznih makro-hranil.

Ogljikovi hidrati so primarno gorivo, ki poganja človeško telo

Ogljikovi hidrati so dobavitelji energije vsaki celici v našem telesu in edini vir energije za možgane. Naše telo potrebuje energijo in če ga ne oskrbimo z dovolj ogljikovih hidratov je narava poskrbela, da lahko dobi energijo tudi iz drugih virov, če ostane brez glukoze. Pri pomanjkanju ogljikovih hidratov telo spremeni energijsko presnovo. Iz porabe ogljikovih hidratov kot primarnega vira energije preklopi v porabo maščobe kot vira energije. Ta preklop pomeni, da telo črpa energijo iz maščob. Ta proces je zapleten in ima škodljive učinke za zdravje. Ko začne telo presnavljati lastne maščobe, da zadovolji potrebe po energiji, se maščobne kisline začnejo sproščati v krvni obtok. Iz maščobnih kislin v jetrih nastajajo ketoni, ki predstavljajo energetsko alternativo krvnemu sladkorju. Kadar znižamo vnos ogljikovih hidratov na minimum ter spraznimo zaloge glukoze in glikogena v jetrih pride do nizke ravni inzulina, kar je signal telesu, da namesto glukoze za energijo porablja ketonska telesa, ki nastajajo iz maščobnih kislin.

Stanje ketoze je stres za telo

Vse ketonske diete (LCHF, Atkinsonova, Paleo…) so psihični in fizični stres za telo. Prehrana z malo ogljikovim hidrati, ki temelji na beljakovinah in maščobah, spreminja energijsko presnovo organizma in telo privede v stanje ketoze. Takšne diete izkoriščajo biokemične procese v telesu, v tem primeru spremembo energijske presnove telesa, kar je namenjeno izrednemu stanju v primeru, če nam bi primanjkovalo hrane. Vse diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter velikim deležem beljakovin in maščob so v bistvu ketonske diete, ki omejujejo ogljikove hidrate do te meje, da telo doseže stanje ketoze v katerem začne kot primarni vir energije porabljati maščobe. Te diete so predvsem priljubljene med bodibilderji, ki ketonske diete pred tekmovanji uporabljajo za izgubljanje telesne maščobe.

Škodljivi učinki diet z malo ogljikovimi hidrati

S ketonsko dieto vsekakor lahko hitro shujšamo (vendar obenem to težo hitro pridobimo nazaj), vendar se moramo zavedati negativnih posledic tako drastične diete.

Na glikogen se veže voda, zato s strogim omejevanjem ogljikovih hidratov s katerim spraznimo mišične in jetrne zaloge glikogena, izgubimo veliko teže na račun vode. Stehtajte se pred in po vadbi in videli boste opazno razliko v kilogramih, ko ste zaradi gibanja izpraznili glikogenske rezerve! Zmanjšanje glikogena obenem sprosti veliko vode in na ta račun nam tehnica kaže manjšo telesno težo. Uživanje večjih količin mesa, rib, jajc in mlečnih izdelkov ima poleg stanja ketoze še eno “prednost”…

Živalske beljakovine in maščobe so težko prebavljive, zato dolgotrajno prebavo spremlja dolg občutek sitosti, kar zniža dnevno potrebo po hrani. Posledica je manjša količina zaužitih kalorij in hujšanje. Toda pozor! Takoj ko boste pričeli uživati normalno količino ogljikovih hidratov boste težko izgubljene kilograme dobili nazaj, ostala pa vam bo škoda, ki ste si jo naredili na zdravju.

Ne glede kako vztrajni in trmasti boste, želja po ogljikovih hidratih bo hitro prišla. Vedno poudarjam, da imamo ljudje naravno željo po sladkem. Naše možgane in telesne celice ne moremo prelisičiti, saj je narava poskrbela za do potankosti dovršeno delovanje našega telesa. Kadar začutite željo po sladkem, pomeni da vaše telo potrebuje ogljikove hidrate! Vaše telo vedno ve, kaj potrebuje! Prva težava se skriva v tem, da imajo v modernem svetu le še redki ljudje stik s svojim telesom. Druga težava je, da v takih primerih planemo po škodljivih in predelanih ogljikovih hidratih, ki razen kalorij nimajo nobene prehranske vrednosti, namesto da bi si privoščili polnovredno rastlinsko hrano, v prvi vrsti bi moralo to biti sočno, zrelo in sladko sadje.

Lixo na BOCA

Najbolj skrb zbujajoče pri teh dietah je škoda povzročena na metabolizmu, ščitnici (zmanjšanje ščitniškega hormona T3), ledvicah, jetrih, mišicah in psihičnem zdravju (nizka raven serotina).

Če zaužijemo premalo ogljikovih hidratov se začnemo soočati z nizko ravnijo energije, šibkostjo, slabostjo, pomanjkanjem volje, utrujenostjo, padanjem koncentracije, težavami s spanjem, razdražljivostjo, hitrimi spremembami v razpoloženju in neizmerno željo po sladkem. Prav nihče ne zdrži na dolgi rok pri tako strogem omejevanju ogljikovih hidratov, saj imamo ljudje naravno željo po sladkem. In večja možnost je, da boste zaradi prevelike želje po sladkem planili po celi čokoladi ali kar banjici sladoleda kot po zdravih ogljikovih hidratih. Druga težava se skriva v velikem deležu beljakovin, ki so osnovno živilo diet z malo ogljikovimi hidrati. Z uživanjem živalskih beljakovin v telesu ustvarimo kislo okolje, ki ustvarja pogoje za razvoj bolezni. Možne so tudi težave z delovanjem ledvic, saj se pri presnovi beljakovin tvori veliko odpadnih produktov, ki se jih je potrebno znebiti iz telesa z urinom. Zaradi pomanjkanja vlaknin so pogoste težave s prebavo, še posebej zaprtjem ali drisko in slabim zadahom. Pri izločanju toksinov se porabi tudi veliko pomembnih mineralov, predvsem kalij in kalcij, kar prispeva tudi k nastanku osteoporoze. Pomanjkanje vitaminov in mineralov ter zmanjšanje kostne gostote je zelo pogost stranski učinek prehranjevanja z velikimi količinami maščob in živalskih beljakovin. Na ketonskih dietah prihaja do velike izgube natrija, kalija in magnezija. Pomanjkanje magnezija povzroča tudi mišične krče. Če tudi zaužijete kar nekaj zelenjave – in še ta bi morala biti sveža iz vrta in gojena v hranilno bogatih tleh ( zelenjava v trgovinah je le slaba imitacija tega kar bi morali uživati) – bo telo te minerale porabilo za nevtralizacijo kislega okolja do katerega pride pri prebavi živalskih beljakovin.

Tudi vam telo pošilja signale v obliki nabiranja kilogramov, bolezni, slabega počutja, pomanjkanja energije in volje?

Želite pridobiti vašo naravno telesno težo, lepo in gladko kožo brez celulita ter optimalno zdravje, kjer ne boste poznali niti prehlada, z uživanjem velikih in okusnih obrokov iz polnovredne rastlinske hrane? Ljudje imamo naravni nagon, da radi jemo, zato diete z omejevanjem kalorij – še posebej ogljikovih hidratov – na dolgi rok nikoli ne uspejo. Neumnost je, da bi bili neprestano lačni. Logika, “manj bom jedel, hitreje bom shujšal”, ne deluje! Tako le upočasnimo metabolizem. S stradanjem sporočimo telesu, da nam primanjkuje hrane. Telo se odzove na pomanjkanje hrane zelo pametno, saj upočasni in zmanjša presnovo (metabolizem). Vsi kemični postopki v telesu se upočasnijo, zato potrebujemo manj energije. To pomeni, da v telo vnašamo vse manj hrane, izgubimo pa zelo malo ali nič teže. Ko se vrnemo na normalen vnos hrane, pomeni slednje za telo prekomerno vnašanje hrane, zato se odvečna energija spremeni v maščobo. Z dieto, ki omejuje kalorije si tako ne upočasnjujemo le presnove ter uničujemo zdravje zaradi pomanjkanja hranil, ampak težko izgubljene kilograme in še kakšnega zraven dobimo hitro nazaj!

Če si želite pretrgati začarani krog slabih prehranjevalnih navad pri sebi in v svoji družini ter hkrati, dobiti uporabne nasvete, recepte in motivacijo, vam priporočam moji knjigi Zdravo hujšanje ter Vitki in zdravi. Preverite, kaj deluje pri meni in številnih drugih že več let, pa sem vedno bila med tistimi, ki se zredijo že ob pogledu na tortico ;)

Po ugodni akcijski ceni (19,99 € za obe knjigi)  najdete na www.vitki-in-zdravi.si.

kako shujšati

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×