osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

KOSTANJEVI PIŠKOTI

kostanjevi piškoti

Pekač: veliki pekač za pečico

Sestavine:

- okrog 400 g svežega kostanja ali 180 g pečenega in olupljenega kostanja

- 65 g prosene ali ajdove moke (proseno kašo lahko zmeljemo sami v moko v kavnem mlinčku ali močnejšem blenderju/mešalniku) ali bele pirine moke

- 1 jž chia semen (lahko tudi mletih lanenih semen)

- 3 jž ovsenega, riževega, kokosovega ali drugega napitka/mleka

- ¼ čž soli

- 1/2 čž cejlonskega cimeta v prahu

- 4 jž kokosovega olja

- 3 jž javorjevega ali agavinega sirupa ali medu

- 100 g temne čokolade s 70-80 % kakavovim deležem

- ionizirano sadje, kokosova moka…

Priprava kostanjev:

1. Olupljene kostanje ali marone lahko kupimo v trgovini skozi celo leto in jih uporabimo v tem receptu. V sezoni si jih hitro in enostavno pripravimo sami. Kako pa jih pripraviti doma, da bo lupina s kožico vred odstopila kar sama in jih bomo takoj lepo olupili?  Kostanje zarežemo v obliki križca ali vzdolžnega reza. V loncu zavremo vodo in vanj stresemo kostanje. Kuhamo jih 8-10 minut (odvisno od velikosti). Kostanj odcedimo in jih s krpo in jih s krpo malo obrišemo, da se posušijo.  Razporedimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih okrog 20 minut na 200 stopinj Celzija. Po peki jih za 5-10 zavijemo v kuhinjsko krpo, da para še dodatno zmehča lupino in bo lupljenje še lažje. Kostanj najlažje olupimo, dokler je še topel.

Priprava piškotov:

1. Olupljene kostanje damo v mešalnik z S-rezilom in jih dobro sesekljamo.

2. Kostanjem dodamo suhe sestavine (moko, chia semena, sol in cimet) in z metlico dobro premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in dobro premešamo. Oblikujemo kepo testa, ki jo zavijemo v folijo. Testo za 1 uro postavimo v hladilnik. 

3. Pekač obližimo s papirjem za peko. Testo razdelimo na okrog 20 g kose. Vsak kos razvaljamo v kroglico, ki jo položimo na pekač in z dlanjo sploščimo na 0,5 cm debeline oz. piškote s premerom okrog 5 cm.

4. Piškote pečemo 12- 15 minut na 180 stopinj Celzija in jih popolnoma ohladimo na rešetki za ohlajanje.

5. Čokolado stopimo na pari. Zgornjo polovičko piškota potopimo ali premažemo s stopljeno čokolado.

6. Po želji čokoladni del potresemo s kokosovo moko/kokosovimi kosmiči, zdrobljenim ioniziranim sadjem (maline, jagode…) ali sesekljanimi oreščki.

7. Počakamo, da se čokolada strdi (v hladnejšem prostoru, hladilniku…) in uživamo v zdravih in okusnih piškotih. In to popolnoma brez slabe vesti :)

Ne jej zdravo, ker moraš. Jej zdravo, ker je okusno!

 

Si želite še več takšnih zdravih in okusnih receptov? Na voljo jih je kar 200 v knjigah 100 zdravih in okusnih receptov 1 in 2: www.zdravo-in-okusno.si:) Ob nakupu obeh prihranite 10 €. Naročite ju za 49,99 €, dostava je brezplačna. Kliknite tukaj in si preberite mnenja drugih.

 

 Platnica-za-spletno-stran100

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...




   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×