KOSTANJEVI PIŠKOTI
Pekač: veliki pekač za pečico
Sestavine:
- okrog 400 g svežega kostanja ali 180 g pečenega in olupljenega kostanja
- 65 g prosene ali ajdove moke (proseno kašo lahko zmeljemo sami v moko v kavnem mlinčku ali močnejšem blenderju/mešalniku) ali bele pirine moke
- 1 jž chia semen (lahko tudi mletih lanenih semen)
- 3 jž ovsenega, riževega, kokosovega ali drugega napitka/mleka
- ¼ čž soli
- 1/2 čž cejlonskega cimeta v prahu
- 4 jž kokosovega olja
- 3 jž javorjevega ali agavinega sirupa ali medu
- 100 g temne čokolade s 70-80 % kakavovim deležem
- ionizirano sadje, kokosova moka…
Priprava kostanjev:
1. Olupljene kostanje ali marone lahko kupimo v trgovini skozi celo leto in jih uporabimo v tem receptu. V sezoni si jih hitro in enostavno pripravimo sami. Kako pa jih pripraviti doma, da bo lupina s kožico vred odstopila kar sama in jih bomo takoj lepo olupili? Kostanje zarežemo v obliki križca ali vzdolžnega reza. V loncu zavremo vodo in vanj stresemo kostanje. Kuhamo jih 8-10 minut (odvisno od velikosti). Kostanj odcedimo in jih s krpo in jih s krpo malo obrišemo, da se posušijo. Razporedimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih okrog 20 minut na 200 stopinj Celzija. Po peki jih za 5-10 zavijemo v kuhinjsko krpo, da para še dodatno zmehča lupino in bo lupljenje še lažje. Kostanj najlažje olupimo, dokler je še topel.
Priprava piškotov:
1. Olupljene kostanje damo v mešalnik z S-rezilom in jih dobro sesekljamo.
2. Kostanjem dodamo suhe sestavine (moko, chia semena, sol in cimet) in z metlico dobro premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in dobro premešamo. Oblikujemo kepo testa, ki jo zavijemo v folijo. Testo za 1 uro postavimo v hladilnik.
3. Pekač obližimo s papirjem za peko. Testo razdelimo na okrog 20 g kose. Vsak kos razvaljamo v kroglico, ki jo položimo na pekač in z dlanjo sploščimo na 0,5 cm debeline oz. piškote s premerom okrog 5 cm.
4. Piškote pečemo 12- 15 minut na 180 stopinj Celzija in jih popolnoma ohladimo na rešetki za ohlajanje.
5. Čokolado stopimo na pari. Zgornjo polovičko piškota potopimo ali premažemo s stopljeno čokolado.
6. Po želji čokoladni del potresemo s kokosovo moko/kokosovimi kosmiči, zdrobljenim ioniziranim sadjem (maline, jagode…) ali sesekljanimi oreščki.
7. Počakamo, da se čokolada strdi (v hladnejšem prostoru, hladilniku…) in uživamo v zdravih in okusnih piškotih. In to popolnoma brez slabe vesti ![]()
Ne jej zdravo, ker moraš. Jej zdravo, ker je okusno!
Si želite še več takšnih zdravih in okusnih receptov? Na voljo jih je kar 200 v knjigah 100 zdravih in okusnih receptov 1 in 2: www.zdravo-in-okusno.si:) Ob nakupu obeh prihranite 10 €. Naročite ju za 49,99 €, dostava je brezplačna. Kliknite tukaj in si preberite mnenja drugih.


