osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Čustva – za čustveno in telesno zdravje moramo sprejeti in izraziti vsako čustvo

Večina ljudi svoja čustva pozna zelo slabo, se jih ne zaveda in potlačuje z preusmerjanjem pozornosti v različne dejavnosti, gledanjem televizije, igranjem igric, kajenjem, pitjem alkohola, tolaženju s hrano… Lahko vam dam tisoč in en nasvet za zdravo prehranjevanje, vendar so vsi zaman, če hrano ne uporabljate zaradi fizioloških potreb, ampak tudi za polnjenje čustvene praznine, tolaženje, pomirjanje, sproščanje in nagrado po napornem dnevu.

businesswoman with emoticon

Čustev ne bi smeli deliti na pozitivna/negativna ter želena/nezaželena čustva

V naši družbi velja splošno sprejeto prepričanje o pozitivnih in negativnih čustev, kar vodi k sklepu, da so nekatera čustva zaželena, druga pa neželena. Medtem ko imamo veselje, navdušenje in zadovoljstvo za pozitivna čustva, štejemo jezo, sovraštvo, žalost , zavist… za negativna čustva.

Ali na nas neko čustvo vpliva pozitivno ali negativno ni odvisno od narave čustva (pozitivno ali negativno), ampak je odvisno odtega, ali ga izrazimo. Izogibanje negativnim čustvom ustvari le kratkoročno ugodje, na dolgi rok pa vodi v kaos, čustveno in fizično neravnovesje in onemogočanje osebne rasti.

Pozitivna in negativna custva_2Za čustveno zdravje moramo izraziti vsako čustvo

Ne obstajajo pozitivna in negativna čustva! Obstajajo izražena čustva, ki pozitivno delujejo na našo duhovno rast, in neizražena čustva, ki negativno vplivajo na našo duhovno rast. Seveda so čustva ugodna in neugodna, vendar o njih ne smemo razmišljati kot o pozitivnih in negativnih čustvih.

Vsa čustva so zaželena, ker so izjemno natančno ogledalo,ki nam kaže, kje smo v življenju. Samo s priznavanjem in nato izražanjem svojih čustev si zagotavljamo čustveno zdravje. Sicer vsa neizražena čustva (celo tista pozitivna) v nas ustvarijo najprej čustveno, potem pa tudi fizično neravnotežje. Če svojih čustev ne izrazimo in nismo pripravljeni na vse, kar nam ta čustva zrcalijo, potem zagotovo ne bomo odkrili ničesar v zvezi s seboj in bomo še naprej ponavljali iste vedenjske vzorce.

Pozitivna in negativna custva_6

Če se npr. želimo znebiti jeze, jo moramo najprej sprejeti in izraziti, ker šele potem spoznamo, zakaj se je pojavila in kako spremeniti doživljanje tega, kar jo je povzročilo. S sprejemanjem in izražanjem jeze v resnici omogočamo njeno opuščanje. Z zanikanjem, potlačevanjem in nepoznavanjem jeze ji na široko odpiramo vrata, tako da bo tudi jutri dobrodošla pri nas. Če se želimo rešiti jeze, jo moramo sprejeti in izraziti, ker lahko šele nato spoznamo, kako spremeniti svoje doživljanje.

Če občutimo jezo, je skrajno nezdravo, da jo ignoriramo, kajti jeza ne bo izginila samo zato, ker se je ne odločimo izraziti. Zgodilo se bo ravno nasprotno, jeza bo rasla in rasla. Če ne sprejmemo svoje jeze in je izrazimo, ne odkrijemo, zakaj smo jezni in to pomeni, da ne bomo mogli ničesar spremeniti. Negativna čustva so dobra, saj nam lahko odkrijejo pomembna življenjska spoznanja. Omogočajo nam duhovno rast!

Ključ zdravih čustev je v njihovem izražanju

Kako zdravo izraziti čustva je odvisno od okoliščine. Čustva nam ni vedno potrebno izraziti takoj, če si ne želimo narediti več škode kot koristi. Če ste npr. živčni po odhodu s sestanka s šefom, se vzrok lahko skriva marsikje in pomembno je, da ga odkrijemo. Morda spoznate, da vam v resnici ne gre na živce on, temveč nekdo, na kogar vas spominja ali pa vas živcira in jezi vaša nepripravljenost, da se borite zase in si ne najdete boljše zaposlitve… Povedati vam hočem, da lahko v negativnih čustvih veliko odkrijete o sebi. Če pa svojih čustev ne izrazite in niste pripravljeni na vse, kar vam čustva zrcalijo, potem vsekakor ne boste odkrili ničesar v zvezi s seboj in boste še naprej ponavljali iste vedenjske vzorce, ki vam škodujejo ter povzročajo, da se v življenju stagnirate ter se ne premaknete stopniško više.

Pozitivna in negativna custva_13

Ne ignorirajte čustva, ker se to ne spodobi ali ni zdravo ali duhovno zrelo, ali zaradi kateregakoli drugega argumenta. To vam bo le otežilo duhovno rast in življenje. Vzgled si jemljite pri majhnih otrocih, ki so še pristno v stiku s seboj in takoj pokažejo tako navdušenje in veselje kot jezo in žalost. Le če “negativno” čustvo sprejmemo lahko spoznamo, kaj nas je privedlo do tega in potem imamo priložnost to tudi spremeniti.

Negativna čustva in dogodki nam ne bi smeli povzročati negativne občutke. Če nas npr. nekdo razočara imamo dve možnosti. Lahko se smilimo sami sebi, do onemoglosti obrekujemo to osebo in tolažbo in potrditev iščemo pri drugih. Lahko pa spoznamo, da smo številnim nepomembnim ljudem dopustili, da vplivajo nas in je za nas mnenje drugih preveč pomembno. Spoznamo, da nam mora biti pomembno lastno mnenje in stališče o sebi. Vedno imate možnost, od vas pa je odvisno, katero boste izbrali. Boste na bolečino prilepili negativno ali pozitivno etiketo?

Ne pozabite na pristno izražanje pozitivnih čustev!

Težko je verjeti, ampak mnogi ljudje imajo težave z izražanjem pozitivnih čustev, saj so “negativna” čustva v naši družbi sprejemljivejša od “pozitivnih” čustev. Opazimo lahko, da je sprejemljivejše videti jezno in žalostno kot veselo osebo. Ampak tudi te reakcije vsakega izmed nas so le ogledalo našega notranjega stanja. Ni problem v osebi, ki se smeje in je videti srečna, problem je v ljudeh, v zavidanju sreče zaradi lastnega občutka nesreče! Nikoli niso naš problem drugi, ker drugih ne moremo spremeniti. Vsa naša dejanja, odzivi in besede odražajo naše notranje stanje. Pri drugih lahko sprejmemo le kar sami poznamo in razumemo. Sreče, veselja in radosti pri drugih ne moremo sprejeti, če sami ne poznamo tega občutka in si ga le močno želimo. Torej, če se počutite srečno in veselo, izrazite to in se ne vznemirjajte z odzivi okolice.

Suzana Fridl, avtorica knjig Vitki in zdravi, Zdravo hujšanje je naravno hujšanje: www.vitki-in-zdravi.si.

kako shujšati

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×