osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

DOMAČA JABOLČNA ČEŽANA brez sladkorja

Letos nam je narava dala obilno sezono, saj so jablane polne okusnih in sladkih jabolk. Izkoristite to in si naredite tudi ozimnico, saj je jabolčna čežana vsestransko uporabna kot samostojna jed ali v zdravih sladicah, kjer nadomesti sladkor in olje. Mladi starši jo lahko shranite v manjše steklene kozarčke in jih vedno vzamete s seboj na pot. Otroci jo namreč obožujejo. To je veliko boljša, zdrava in tudi cenejša opcija od kupljenih sadnih kašic.

Slajša jabolka kot boste uporabili, bolj sladka bo seveda tudi čežana. Naredite svojo okusno in nesladkano jabolčno čežano, ki je veliko okusnejša od kupljene, ki velikokrat vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Priprava vam bo vzela samo 20 minut (+ 10 minut če jo boste naredili za ozimnico).

In spremljate Facebook stran ZDRAVO ŽIVLJENJE, kjer z vami delim recepte za zdrave sladice, jedi, prigrizke… Kmalu več sladic, kjer boste lahko uporabili ravno jabolčno čežano (mafini, torta, pecivo…).  Želim vam namreč pokazati, da lahko jeste hkrati zdravo in okusno. Moj moto je: “Ne jejte zdravo, ker morate. Jejte zdravo, ker je okusno!” In rada bi dokazala, da zdrava hrana ni draga, da si lahko veliko pridelamo sami brez veliko truda in da je okrog nas veliko zastonj t.i. super hrane.

domača jabolčna čežana brez sladkorja

RECEPT:

Sestavine za štiri 370 ml kozarce za vlaganje:

- 2,5 kg očiščenih sladkih jabolk (2 kg očiščenih in narezanih)

- 1 dc vode

- cimet po želji in okusu

Navodila za pripravo:

1. Jabolka dobro operemo, odstranimo sredico s pečkami in razrežemo na približno 1 cm kocke. Jabolka ni potrebno lupiti!!!

domača jabolčna čežana brez sladkorja

2. Damo jih v lonec in postavimo na štedilnik. Dodamo toliko vode, da se med kuhanjem jabolka ne sprimejo na na dno lonca.

domača jabolčna čežana brez sladkorja

3. Kuhamo približno 15 minut in ko so jabolka kuhana jih zmiksamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Po želji lahko dodate tudi cimet.

domača jabolčna čežana brez sladkorja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

domača jabolčna čežana brez sladkorja

4. Uporabimo lahko svežo, jo v hladilniku hranimo nekaj dni ali jo shranimo v kozarcih za ozimnico. Čiste kozarce za vlaganje steriliziramo v pečici tako, da jih damo na pekač, pečico nastavimo na 100 stopinj Celzija in kozarce za 20 minut postavimo v pečico. Tako ogrete jih napolnimo s še vročo jabolčno čežano. Napolnimo jih čisto do vrha, da v kozarcih ne bo zraka (bolje je, da jih napolnite preveč in nekaj čežane steče ven, ko zaprete s pokrovčkom, kot da napolnite premalo). Kozarce zapremo s prav tako steriliziranimi pokrovi. Kupite poceni jabolčni kis, ga nekaj nalijete v majhno posodico, v njega za nekaj sekund namočite pokrov, obrišete s čisto papirnato brisačko in nato z njim zaprete kozarec. Kozarce na koncu obrnjene s pokrovom navzdol položite na odejo, zavijete in pustite, da se počasi ohladijo. Enak postopek lahko uporabite tudi za hruške.

domača jabolčna čežana brez sladkorja

domača jabolčna čežana brez sladkorja

Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.

V super akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si :) V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!

 

poseben-popust-ob-prednaročilu-ponatisat

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×