osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Domača jagodna marmelada ali džem brez sladkorja – 100 % sadni delež

Tokrat bom z vami delila svoj recept za zdravo konzerviranje jagod v obliki marmelade in džema. Bistvena razlika je med tem receptom in običajnimi marmeladami za katere se porabi veliko sladkorja in želirnega sredstva. Marmelade običajno vsebujejo le okrog 50 % jagod, ostalo je sladkor in uporabljen zgoščevalec. Zato bi vam rada pokazala, da si lahko sami naredite okusno in zdravo marmelado (ali džem) s 100 % sadnim deležem, ki je na koncu prav tako sladka. Tako imate tudi pod nadzorom izvor jagod, saj sodijo med sadeže, ki so najbolj obremenjeni s pesticidi. Najbolje je seveda, če si jih pridelate doma. Navsezadnje jagode spadajo med zelo nezahtevne rastline, ki bogato obrodijo.

34135778_10160067498476337_29709122010087424_o 34047789_10160067500691337_6683470403978919936_o34133860_10160067500861337_140209705594126336_o

Naredila sem tudi primerjavo med industrijskimi marmeladami in džemi ter mojo marmelado. Sestavine, sadne deleže in količino sladkorja si lahko pogledate na slikah (za povečavo, lažji ogled, kliknite na sliko). Okvirni podatki med marmelado/džemom po tem receptu in kupljenimi so naslednji:

43 kalorij/100 g (kupljene vsebujejo od 180-260 kalorij/100 g)
- 27 g ogljikovih hidratov/100 g (kupljene vsebujejo cca. 60 g)

20180523_074254 20180523_074403 20180523_074410 20180523_074506 20180523_180201 20180523_180206 20180523_180224 20180523_180237

RECEPT:

Sestavine:

- 1 kg zrelih jagod brez zelenih delov

- 1 limona ali 2 žlički 100 % limoninega soka (kupite ga v steklenički na oddelkih z bio prehrano)

- 2 žlički agar agarja (najceneje ga kupite v Intersparu) ali drugega zgoščevalca kot so zmleta chia semena, ksantan gumi ali sadni pektin

- 2 žlici zgoščenega jabolčnega soka (Interspar, Jager – oddelek z bio prehrano)

20180606_132514

Navodila za pripravo:

1. Jagode očistimo in razrežemo na majhne koščke.

20180524_15120520180524_151249

2. Damo v posodo in jih na srednji temperaturi dušimo 20 minut. Dokler na začetku jagode ne spustijo vode, bodite pozorni na mešanje, da se ne primejo na dno in začnejo žgati. Kasneje pa se lahko sprostite in malo pomešate tu in tam :) Spontano pa sem še ugotovila en trik za lepšo temno rdečo barvo marmelade ali džema. Med celotnim kuhanjem, še posebej pa teh prvih 20 minut je pomembno, da sproti odstranjujemo belo peno, kar ni težko. To je trik, ki naredi marmelado ali džem na koncu privlačnejši na pogled.

 20180524_152950

3. Po 20 minutah kuhanja se odločimo ali bomo naredili marmelado ali džem. Če se odločimo za džem, jagode pretlačimo s tlačilko za delanje pire krompirja. Za marmelado uporabimo palični mešalnik.

20180524_170552 20180524_154840

4. Kuhamo nadaljnjih 20 minut, da se marmelada ali džem čim bolj naravno zgostita. Tako ni potrebno dodatno sladkanje in zgoščevanje oz. zgostimo in sladkamo zelo malo. Če se vam zdi, da jagode še niso dovolj zgoščene, kuhate še dlje ali za zgostitev uporabite naravne zgoščevalce. Moj najljubši je agar agar (najcenejši je v Intersparju, najdete ga med izdelki za peko), ki je rastlinsko zgoščevalno sredstvo iz morskih alg brez barve in okusa. Dodate ga na koncu, vendar morate za rezultat marmelado oz. džem na koncu zavreti. Uporabite lahko tudi pektin, bela mleta chia semena ali ksantan gumi. Če marmelado kuhate še dlje časa, vam ni potrebno dodajati nobenega sredstva za zgoščevanje.

5. Pred koncem dodamo še limonin sok. V času delanja marmelad in džemov raje kupim stekleničko 100 % bio limoninega soka kot sveže limone, saj so ravno v tem času zelo slabe kvalitete. To je ceneje in kvalitetnejše.

6. Sladimo po želji. Sama na 1 kg jagod dodam 2 žlici zgoščenega jabolčnega soka, ki ga dobite v vseh večjih trgovinah (vedno ga imajo v Jagru in Intersparu). To je zelo malo in dovolj, da je marmelada prijetno sladka.

7. Med samim delanjem marmelade/džema si pripravimo steklene kozarčke in pokrovčke. Za marmelade in džeme vam priporočam, da uporabite manjše, saj jo morate po odprtju uporabite nekje v sedmih dneh. Lahko jih kupite ali zbirate čez leto. Prosite prijatelje, sodelavce, sosede…, da vam jih shranijo, ko porabijo kupljene vložene stvari, marmelade, namaze… Pokrovčki pa tako in tako niso za večkratno uporabo in jih moramo kupiti. Steklene kozarce moramo pred polnjenjem sterilizirati. To naredimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija. Kozarce damo na pekač in jih damo v pečico za 15 minut.

8. Pokrovčke razkužimo v kisu. Za nekaj sekund jim namočimo v kis in obrišemo s čisto papirnato krpo.

9. Ko imamo pripravljeno marmelado in džem, steklene kozarce in pokrovčke, napolnimo kozarce in džeme vse do vrha. Bodite pozorni, da je res čisto do vrha, da po zaprtju ne bo ostal zrak in povzročil, da se bo marmelada ali džem pokvaril. Bolje je, da je preveč kot premalo.

10. Kozarce nato dobro zaprete, ovijete v odejo in pustite, da se počasi ohladijo.

11. Marmelada je narejena, zdaj pa samo še označite, kaj je v njej. Bodite kreativni! Doma imam veliko samolepilnih nalepk, zato jih po navadi kar natiskam. V A4 formatu in različnih velikostih, ki so primerne za tiskanje, jih dobite v vseh papirnicah. Manjše in z različnimi motivi ter najceneje pa v trgovinah kot je Tedi. Na nalepke vedno napišem vsebino, datum pridelave in sestavine.

34047789_10160067500691337_6683470403978919936_o

34303053_10160067499221337_3943191405530185728_o

Ti je všeč moj recept?

V super akcijski ponudbi sta moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si :) Dve knjigi dobite samo za 19,99 €. V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi, hitri in enostavni recepti ter 4-tedenski jedilnik ! Knjigi lahko naročite tudi pri meni osebno na 041 654 251 ali suzana@sanus.si.

 

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...




   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×