osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

DOMAČA ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA

V današnjem izjemno hitrem življenjskem tempu pogosto nimamo dovolj časa za pripravo polnovrednih domačih obrokov. Redkokdo še kuha iz zgolj osnovnih sestavin. Nekateri zaradi časa in priročnosti, drugi zaradi cenovnega dostopa predelanih izdelkov. Po navadi se zanašamo na že pripravljene juhe, omake, jušne kocke ipd., ki poleg nepotrebnih maščob in sladkorjev žal vsebujejo tudi veliko umetnih konzervansov, ki dajejo obstojnost, okus, barvo in privlačno strukturo. Velikokrat se ne zavedamo, da gre za zelo nevarne kemikalije, ki se skrivajo pod nedolžnimi imeni kot je ekstrakt kvasa (le kdo bi pomisli, da se za to sestavino skriva nevarna kemikalija) in izredno škodujejo našemu telesu. V tem članku vam bom pokazala, katere sestavine vsebujejo zelenjavne jušne kocke, ki so na tržišču, kako jih proizvajalci navajajo pod različnimi imeni ter vam dala recept za najboljšo zelenjavno jušno osnovo, ki bo vaše juhe, omake, rižote in druge jedi dvignila na popolnoma novo raven.

MONONATRIJEV GLUTAMINAT:

V trgovinah sem poslikala nekaj deklaracij zelenjavnih jušnih kock. Vse jušne kocke na tržišču vsebujejo mononatrijev glutaminat, ki velja za izredno škodljivo snov. Vendar ni dovolj, da na deklaracijah iščete zgolj mononatrijev glutaminat, saj so proizvajalci zelo iznajdljivi, zakonodaja pa jim tega ne preprečuje, in to nevarno kemikalijo skrivajo pod različnimi imeni, največkrat kot ekstrakt kvasa ali kvasni ekstrakt, kar lahko vidite tudi na spodnjih slikah in kar večina ljudi razume kot naravno snov (za povečavo kliknite na slike).

20180227_125403 (1)

20180227_125138 (1)

Mononatrijev glutaminat ali dodatek E 621, ki se skriva tudi pod kratico MSG je eden izmed najbolj škodljivih prehranskih aditivov. MSG je ojačevalec okusa, ki ga dodajajo jušnim kockam, vegeti, juham v vrečkah in pločevinkah, omakam, čipsu, krekerjem, piškotom, kruhu, mesu, solatnim prelivom, sirom, bombonom, otroški hrani… ter številni drugi predelani hrani. Mononatrijev glutaminat je alergen in toksin, ki povzroča škodo na živčnih celicah v možganih. Ste že pogledali, če ga vsebuje hrana, ki jo najdete v vaši kuhinji? Bodite pozorni, saj se lahko skriva tudi pod drugimi imeni (ojačevalec okusa naravne arome, kalcijev kazeinat, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt…) in drugih sestavinah (želatina, izvleček kvasa, sojine beljakovine, glutamat, glutaminska kislina…). Če vas do sedaj še nisem prepričala, da je v prehranski industriji pomemben le dobiček, tudi na račun vašega zdravja, srčno upam, da mi je zdaj uspelo.

Obstaja še en pomemben razlog, zakaj se je dobro izogibati ojačevalcem okusa… Hrana, ki vsebuje ojačevalce okusa, stimulira naše možgane, kar povzroča, da vedno znova hrepenimo po tej hrani. Hitri in procesirani hrani se je težko upreti, saj prehranska industrija živilom dodaja ojačevalce okusa, ki zasvojijo in jih lahko primerjamo z drogo, alkoholom in nikotinom.

RECEPT ZA ZELENJAVNO JUŠNO OSNOVO:

Domačo zelenjavno jušno osnovo lahko naredimo sami. Recept je enostaven, vanj ne rabimo vložiti veliko truda in časa. Skuhamo si jo lahko tudi na zalogo ter jo nekaj dni hranimo v hladilniku (jaz najraje uporabim steklene kozarce za vlaganje) ali celo zamrznemo, da jo imamo vedno pri roki, ko jo potrebujemo in se izognemo uporabi umetnih in škodljivih jušnih kock.

Čebula, korenje in zelena, korenina od peteršilja, peteršilj in nekaj soli so osnova vsake dobre jušne osnove. Vse ostale sestavine so odvisne od vas in tega kar imate na razpolago. Jušne osnove obogatijo tudi bučke, paprika, por, paradižnik, česen, poper, timijan, rožmarin, lovorov list… Zbirajte ostanke zelenjave, ki vam po navadi ostanejo pri pripravi drugih jedi in jih uporabite pri kuhanju jušne osnove. V jušno osnovo pa ne dodajajte krompirja in kapusnic kot so zelje, brokoli, ohrovt, cvetača in brstični ohrovt, saj ta zelenjava jušno osnovo zelo pogreni.

Več zelenjave kot boste dodali, intenzivnejši in boljši bo njej okus. Priporočam vam, da ne kupujete že zapakirane mešanice zelenjave za jušne osnove. Veliko ceneje je, če zelenjavo kupite posamezno. Izkoristite popuste in si takrat naredite zalogo. Velikokrat pa imajo v trgovinah velike popuste na uvenelo zelenjavo, ki jo brez skrbi lahko uporabite za poceni domače jušne osnove.

 Sestavine za najboljšo domačo jušno osnovo:

- 1,3 litra vode

- 1 steblo zelene

- 2 kosa gomoljne zelene

- 1 paradižnik

- 1 čebula ali por

- 2 stebli peteršilja

- 1 srednje velika peteršiljeva korenina

- 3 korenčki

-2 lovorova lista

- 1 žlička soli

Navodila za pripravo:

1. Zelenjavo narežemo na grobe kose.

2. Dolijemo vodo in počasi kuhamo 1 uro.

3. Ohladimo in precedimo.

4. Uporabimo za juho po želji (v njej skuhamo poljubno zelenjavo), omake, rižote…


Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.

V akcijski ponudbi tretjega ponatisa sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si :) V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!

 

poseben-popust-ob-prednaročilu-ponatisat

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×