osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Naravno zdravljenje želodčnih težav in bolezni

Zdravljenje želodčnih bolezni pred pojavom sintetičnih zdravil

Preden so se pojavila zdravila za zmanjševanje želodčne kisline, je bilo najučinkovitejše zdravilo za zdravljenje želodčnih ran, vnetij in zgage karbenoksolon, ki je sintetični derivat sladkega korena. Uporaba sladkega korena za zdravljenje želodčnih bolezni je bila najprej dokumentirana v 40-ih letih 20. stoletja na Nizozemskem. Čeprav je bila precej učinkovita, je bila uporaba sladkega korena za zdravljenje zelo omejena zaradi resnih stranskih učinkov: zadrževanja vode, visokega krvnega tlaka, izgube kalija ter posledično težav s srcem. Karbenoksolon je imel enake neželene učinke.

zdravljenje zelodca

DGL – digliciriziran sladki koren

Sestavina, ki je v sladkem korenu in je kriva za te neželene škodljive učinke je zdaj znana kot glicirizin, ki po svoji teksturi in delovanju tesno spominja na hormonski kortizon. Vendar tako kot se kofein lahko odstrani iz kave in dobimo brezkofeinsko kavo, se lahko iz sladkega korena odstrani 97 % glicirizina. Ostane izdelek, ki ga imenujemo digliciriziran sladko koren (deglycyrrhizinated licorice ali DGL), ki ohranja zdravilne lastnosti sladkega korena, vendar nima neželenih stranskih učinkov.

DGL se je izkazal za zelo učinkovito naravno zdravilo pri zdravljenju razjed na želodcu in dvanajstniku, v tem smislu pa deluje tudi podobno in tako kot zaviralci želodčne kisline ščiti in zdravi želodčno sluznico (brez zmanjševanja kisline, ki onemogoča razgradnjo hrane).

V študijah na živalih je bilo celo dokazano, da DGL ščiti želodčno sluznico pred poškodbami, ki jih povzroča aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila.

DGL sladki koren

Zdravilni učinki DGL-ja

DGL je koristen tudi pri zgagi, GERB-u, napihnjenosti in drugih prebavnih motnjah, saj ščiti in zdravi vso sluznico, od ust, grla, želodca in črevesja. Terapevtski učinek sladkega korena izhaja iz sposobnosti za ponovno vzpostavitev integritete želodčne in črevesne sluznice. To naredi s povečanjem izločanje zaščitne sluzi v sluznici želodca in dvanajstnika. Ta zaščitna sluz, ki jo izločijo celice, zaščiti stene želodca in dvanajstnika pred želodčno kislino ter drugimi prebavnimi sokovi in tako se lahko pozdravijo vnetja in razjede. Raziskave kažejo, da DGL dvigne koncentracijo spojin, imenovanih prostaglandini, ki spodbujajo izločanje sluzi, stabilizirajo celične membrane in spodbujajo rast novih celic, kar vodi do celjenja razjed. To je ravno nasprotni učinek zdravil, kot so aspirin in drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki zavirajo “slabe” prostaglandine in vodijo do nastanka razjed. Tako je lahko prehransko dopolnilo DGL koristno za ljudi, ki imajo težave z želodcem, ker jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila (zdravila proti bolečinam).

Pomanjkanje želodčne kisline

Za pojav želodčnih težav v današnjem času so krivi trije poglavitni dejavniki. Prva dva sta nezdrava hrana in uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil. Najpogostejši in najmočnejši dejavnik za vnetje želodčne sluznice, rane na želodcu in dvanajstniku, zgago in ostale želodčne dejavnike pa lahko pripišemo stresu, tako pozitivnemu kot negativnemu. Kadar smo ljudje po pritiskom, prestrašeni, jezni… (česar se zaradi izgube stika s seboj in svojim telesom največkrat niti ne zavedamo), telo pošlje energijo v možgane in mišice, saj jo zaradi narave našega preživetja potrebuje za boj ali beg. Mi seveda v sodobni džungli ne rabimo teči pred tigrm ali drugo ogroženostjo, imamo pa prehiter tempo življenja, ki ga naše telo ne dogaja, smo pod pritiskom družbenih pričakovanj, igramo različne vloge, imamo službo in šefa, položnice, otroke itd.

maxresdefault

Prebava je naša najosnovnejša funkcija. Ne velja Hipokratov rek “smo to kar jemo”, v bistvu smo to, kar absorbiramo. Kadar telo zaradi stresa izloča premalo želodčne kisline, se hrana ne prebavi v celoti, trohni, pride do prerasta slabih bakterij in pomanjkanja dobrih bakterij (kandida, hekobakter pylori…), in pojavijo se želodčne težave (od napihnjenosti, občutka, da se hrana nikamor ne premakne, zgage, vnetje sluznice in vse do resnejših želodčnih in črevesnih težav). Vse se seveda še poslabša ob uživanju antibiotikov, zaviralcev želodčne kisline, uživanju protibolečinskih in drugih zdravil, od katerih ima korist samo farmacija, vi pa hitro postanete njihov doživljenjski suženj. Za uspešno zdravljenje in trajno ozdravitev je potrebno zdravljenje vzrokov in ne posledic!

IMG_0386

Uradna medicina zdravi želodčne težave z zdravili, ki zavirajo izločanje želodčne kisline. Uradni podatki o porabi zdravil v Sloveniji kažejo, da so zdravila za zdravljenje prebavil na tretjem mestu. Zdravilo za zaviranje kisline uživa kar 15,4 % prebivalstva (vir:  http://www.nijz.si/sl/poraba-zdravil-v-sloveniji-v-letu-2016). Ironija je, da pripišejo zdravilo za bolezen, kjer je prišlo do težav prav zaradi pomanjkanja izločanja želodčne kisline in so posledično zaradi tega nastale težave z zgago, vnetjem želodčne sluznice, ranami ipd.. Tako morate na zelo strogo dieto, saj vam vaši prebavni organi niso sposobni več ničesar prebaviti, poleg tega pa prihaja še do večjega razrasta bakterij. Pri zdravljenju hekobakter pylori vam poleg zaviralca želodčne kisline celo predpišejo kar dve vrsti antibiotika, ki vam seveda uniči celotno prebavo ter posledično postavi na glavo zdravje celotnega telesa.

_4.bp.blogspot.com_

Zdravljenje želodčnih težav – uporaba DGL-ja in povečanje želodčne kisline

Priporočila za zdravljenje dajem na podlagi svojih izkušenj, saj sem si želodčne težave in bakterijo hekobakter pylori zaradi stresa pridelala kljub zelo zdravi hrani. Bila sem tako shujšana in obupana, da sem kljub dolgemu kljubovanju proti zdravilom tudi sama nazadnje posegla po zaviralcu želodčne kisline in antibiotikih proti bakterijam. Bilo je samo še slabše in slabše, dokler nisem začela delati na odpravi vzrokih (stres) ter hkrati na popravilu škode v prebavilih. Najprej pirporočam, da 14 dni delate na pomiritvi in celjenju sluznice z DGL-jem (sladki koren, ki mu je odvzeta škodljiva snov glicirizin). Uporaba: priporoča se žvečenje dveh tablet DGL tri do štirikrat na dan 20 minut pred obrokom. Uporablja se lahko še bolj pogosto, če je to še dodatno koristno. Dve uporabimo še pred spanjem. Potem začnite dodajati pri obrokih želodčno kislino HCL. Začnete z eno kapsulo na vsak obrok in povečujete za 1 kapsulo na vsak teden, dokler ne pridete do 4-6 kapsul na obrok. Z dodajanjem želodčne kisline se bo hrana hitreje in učinkovitejše prebavila in se bo hkrati krepila želodčna sluznica. Po celostnem zdravljenju ter odpravi vseh vzrokov (prehrana, zdravila, stres) je čez nekaj mesecev ne boste več potrebovali, saj jo bo telo izločalo samo.

maxresdefault-728x484

 

Avtorica: Suzana Fridl

- avtorica knjig Vitki in zdravi, Zdravo hujšanje je naravno hujšanje: www.vitki-in-zdravi.si

- avtorica knjige Pot do vitkosti in zdravja

- izdelki: BIO ALGE CHLORELLA (KLORELA), BIO SOK JEČMENOVE TRAVE V PRAHU, LESENE IGRAČE in MODELARSKI SETI

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×