osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

Razstrupljanje telesa

Razlogi za vedno večjo zamaščenost telesa in nastanek celulita

Kadar v telo vnašate toksine/strupe, ki jih ne more izločiti (zaradi preobremenjenosti s toksini, dehidracije telesa, premalo gibanja, pomanjkanja energije živčnega sistema zaradi nezadostnega spanja, zadrževanja v zaprtih prostorih in premajhne vsakodnevne izpostavljenosti soncu…), mora telo te toksine shraniti v telesu. Toksini povzročajo veliko škode v telesu, zato njihov presežek – toksine, ki se jih ne more znebiti skozi organe izločanja (jetra, ledvice, koža, črevesje) – shrani v maščobe (toksini so topni v maščobah). Toksine izolira v maščobnih celicah. Celulit nastane na zadnjici trebuhu in stegnih, ker je na teh delih telesa največ maščobe in je tukaj idealno mesto za odlaganje toksinov. Celulit ni nič drugega kot s toksini obremenjena koža v podkožnem tkivu. Še večji problem za ohranjanje telesne teže in hujšanje nastane ko se napolni tudi to skladišče za shranjevanje toksinov. Telo se v tem primeru prilagodi, vklopi naravni mehanizem po prilagoditvi ter začne povečevati delež telesne maščobe. S širjenjem maščobnih celic se širi predvsem obseg trebuha, zadnjice, stegen in prsi. Telo si tako prizadeva za povečanje svoje zmogljivosti za shranjevanje toksinov.
celulit

Kako dobimo strupe v telo?

Za obremenitev telesa v strupi ne rabimo biti izpostavljeni pretirano onesnaženemu okolju. Dovolj je že vsakdanje življenje, način pridelave in prehrane v Sloveniji, obremenjenost vode s klorom in drugimi kemikalijami… Že to je dovolj, da ima večina žensk in vedno več moških celulit ter se nam to zdi nekaj povsem običajnega in neizogibnega.

howitworks-image1

V telo dobimo toksine v glavnem na naslednje načine:

- z oralnim uživanjem (hrana, voda…) zaužijemo veliko antibiotikov in hormonov rasti, različnih pesticidov, transmaščob, aditivov, težkih kovin, klora…

- preko sluznic v ustih (umivanje zob, izpiranje ustne votline…)

- z absorpcijo skozi kožo (kozmetika ter klor, težke kovine in druge nevarne kemikalije med tuširanjem/kopanjem)

- z vdihovanjem (preko sluznic dihalnega sistema)

- z injiciranjem neposredno v kri/tkiva (cepiva, kemoterapija)

- z vstavljanjem v telesna tkiva (npr. sive zobne zalivke, ki vsebujejo živo srebro)

Toksini in zdravstvene posledice

Če želite biti zdravi je zelo pomembno, da preprečite vnos toksinov v telo. To je seveda zelo težko, saj so v vsakodnevnem življenju toksini prisotni na vsakem našem koraku. Tudi tam, ko se tega sploh ne zavedamo ter zaupamo naši državi ter njenim institucijam, ki nas prepričuje o dovoljeni vrednosti posameznih kemikalij. Pri tem pozabimo, da vsaka umetna snov pomeni strup za naše telo že v zelo majhnih količinah. Problematična je že sama posamezna kemikalija, vsak dan pa smo izpostavljeni širokemu spektru kemikalij, ki povzročajo kratkoročne zdravstvene težave (prehladi, pogosta vnetja in okužbe, glavoboli, migrene, razdražljivost, pomanjkanje koncentracije, pomanjkanje energije, prebavne težave kot so napenjanje in vetrovi…). Običajno ljudje ob opozorilnih znakih (rumeni lučki) ne ukrepajo, zato se pojavijo resnejše težave (migrene, astma, bronhitis, alergije, rak, PMS, živčna obolenja…). Bolezni današnjega življenjskega sloga čutijo tudi vse mlajši ljudje, saj škodljive kemikalije povzročajo prezgodnjo puberteto, obolenja reproduktivnih organov, neplodnost ter prezgodnjo menopavzo.

Preventiva in odpravljanje nastale škode

Toksini motijo delovanje telesa, zato je pomembno tako izvajanje ustrezne preventive kot tudi protiukrepi za odpravljanje nastale škode.

Vse – od zraka, vode in hrane do stvari, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu – vsebuje nevarne snovi, zato je pomembno, da upoštevate naslednje nasvete:

- Izogibajte se vsej industrijsko pridelani hrani in pijači. To je vsa instant hrana, ki jo prodajajo v trgovinah v pločevinkah, plastenkah, steklenih kozarcih, vrečkah, škatlah ipd., saj v njih mrgoli raznih e-jev, soli, transmaščob in podobnih problematičnih snovi, ki nimajo kaj iskati v naši hrani. Obroki naj bodo enostavni in pripravljeni iz osnovnih polnovrednih sestavin. Začnite uživati čim več ekološko pridelane hrane. Idealno je, če si čim več hrane pridelate doma. Grozdje, nektarine, jagode, breskve, jabolka, paradižnik, paprika, kumare, zelena solata in drugo zelenje ter sadje in zelenjava, ki ju uživamo z olupkom, so zelo izpostavljena pesticidom, zato naj bodo organsko pridelana, med tem ko za sadje kot so banane in melone ni tako pomemben ekološki izvor, saj imajo debelo lupino, ki je ne uživamo. Kadar sadje in zelenjava ni iz ekološke pridelave, jo pred uporabo operite v vodi, ki ji dodate čajno žličko sode bikarbone. Za ekološke izdelke po prijazni ceni priporočam ZELENI KROG. Vse o zdravi prehrani lahko izveste tudi v mojih knjigah: Vitki in zdravi ter Pot do vitkosti in zdravja.

- Za shranjevanje in pripravo hrane uporabljajte izključno posodo in pripomočke iz prijaznih materialov (steklo, keramika, porcelan).

- Pijte in tuširajte/kopajte se izključno s prečiščeno vodo, saj s tem preprečite v telo vstop nevarnim kemikalijam, ki v telesu nimajo kaj iskati. Med najnevarnejšimi z resnimi posledicami je klor. Več o tem si lahko preberete tukaj.

- Uporabljajte samo naravna čistila (sodo bikarbono in kis). Presenečeni boste kako dobro lahko s kisom očistite tudi vodni kamen.

- Uporabljajte naravne izdelke za nego telesa, ki so ekološkega izvora. Pomembno je, da se izognete natrijevemu flouridu v zobnih pastah, aluminiju v deodorantih in naftnim derivatom v kozmetiki. Za nego kože priporočam samo 100 % aloe vero in kokosovo olje. Vrzite proč vse kreme, losjone in drugo kozmetiko ter začnite kožo hraniti in hidrirati od znotraj navzven. Namesto škodljivih deodorantov lahko uporabite sodo bikarbobo.

- Izogibajte se cepljenju, saj je to povsem nepotrebna in nekoristna obremenitev imunskega sistema, ki pomeni večjo (in ne manjšo kot vas prepričujejo) dovzetnost za bolezni. Cepiva vsebujejo živo srebro in aluminij.

- Izogibajte se vsem zdravilom, saj vsa vsebujejo toksine, ki se trajno akumulirajo v telesu.

- Obiskujte zobozdravnika, ki uporablja samo telesu prijazne metode in materiale. Če imate v ustih amalgamske (sive) zalivke, si jih odstranite ter se lotite postopka razstrupljanja težkih kovin.

- Izogibajte se elektromagnetnemu smogu (brezžični internet, prenosni telefon, GSM, električni aparati…), sevanju medicinskih naprav (rentgen, ultrazvok, tomografija, magnetna resonanca…) in drugim virom škodljivega sevanja, vključno z živili, ki so bila izpostavljena sevanju (mikrovalovna pečica).

- Vedno preberite sestavine na vsakem izdelku, ki ga kupite. Bodite pozorni na sumljive sestavine, na sestavine, ki jih ne poznate in ne znate niti izgovoriti. Najbolje je, da kupujete osnovna živila, ki ne potrebujejo seznama sestavin.

- Prenehajte z zlorabo drog. Ta točka vas naj ne preseneča, saj pogosto pozabimo, da med (dovoljene) droge spadajo tobak, alkohol in kofein.

- Zmanjšajte raven stresa. Tudi stres je lahko strup, še posebej, če ga doživljate vsak dan. Naše telo ne razlikuje med fizičnimi nevarnostmi in psihološkimi vzburjenji, zato v vsakem primeru ravna enako, to je z proizvajanjem velikih količin stresnega hormona kortizola.

Nekatere alge imajo veliko sposobnost, da nase vežejo različne strupe. Med detoksifikacijskimi algami je najbolj učinkovita in priljubljena chlorella. Poleg tega, da popravlja in aktivira razstrupljevalne sposobnosti telesa, chlorella veže vse znane težke kovine in okoljske strupe ter pospešuje njihovo izločanje. Zaradi navedenih lastnosti chlorella pomaga pri ohranjanju telesne teže, preprečevanju povečevanja maščobe v telesu, hujšanju ter topljenju celulita. Razstrupljanje telesa je ključnega pomena pri hujšanju ter prinaša 100 % rezultate pri topljenju celulita. Priporočam vam, da se za trajno razstrupljanje držite zgoraj navedenih nasvetov, za popravilo nastale škode pa je zelo koristno uživati ekološko neoporečne alge, ki omogočijo in pospešijo izločanje strupov iz telesa. Le chlorella ima to lastnost, da v telesu aktivira razstrupljanje težkih kovin ter omogoči njihovo izločanje.

Suzana Fridl, avtorica knjig Vitki in zdravi, Zdravo hujšanje je naravno hujšanje ter Pot do vitkosti in zdravja

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...
   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×