ZDRAVE VEGANSKE POLNJENE PAPRIKE
Le kdo med nami nima rad polnjenih paprik? Ampak za želodec in telo “težko” jed sem spremenila v lahko, enostavno, zdravo in nizkokalorično jed, ki ne obteži želodca. Po njej se boste počutili lahki in polni energije. Recept je veganski in brez glutena.
RECEPT ZA 4 FILANE PAPRIKE
Sestavine:
- 400 g cvetače
- 1 jušna žlica tamari omake
- 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
- 50 g rjavega riža
- 1 večji korenček
- 1 majhna bučka
Navodila za pripravo:
1. Cvetačo razdelimo ali sesekljamo na majhne (centimeterske) koščke. Posujemo z sladko papriko, soljo in tamari omako. Dobro premešamo ter razporedimo po pekaču (uporabimo papir za pečenje). Pečemo 30 minut na 180 stopinjah Celzija. Dobro premešamo in če je potrebno še pečemo dodatnih 15 minut.
2. Rižu dodamo trikratno količino vode. Bučko in korenček naribamo ali narežemo na majhne koščke ter dodamo rižu. Rjavi riž kuhamo 40 minut.
3. Paprikam izdolbemo peclje in očistimo semena. Pokrovčke prihranimo.
4. Rižu z zelenjavo primešamo pečeno cvetačo ter z maso napolnimo paprike ter jih pokrijemo s klobučki.
OMAKA
Sestavine:
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja
- 1/2 čajne žličke bazilike
- 1/2 čajne žličke origana
- lovorov list
- voda
Navodila za pripravo:
1. Paradižnikove pelate spasiramo s paličnim mešalnikom ali blenderjem in segrejemo. Dodamo kokosov sladkor, baziliko, origano, lovorov list in toliko vode, da bomo prekrili paprike, medtem ko se bodo kuhale.
2. Segrejemo do vretja in dodamo paprike.
3. Kuhamo okrog 45 minut.
4. Postrežemo s pire krompirjem (sama naredim pire samo iz krompirja, ki mu dodam malo riževega mleka). Prileže se tudi pire iz sladkega krompirja ali cvetače.
Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.
V super poletni akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!