Enostavna priprava zdravega sladoleda
Dober sladoled lahko pripravimo samo iz nekaj sestavin, brez mleka, sladkorja ali drugih sladil, oreščkov… To je recept za popolnoma presen in veganski sladoled z zelo nizko vrednostjo maščob. Za njegovo pripravimo potrebujete samo sadje, blender ali multipraktik z S rezilom, zmrzovalnik ter 10 minut časa. Presni in veganski obroki so čudoviti tudi zaradi dejstva, da porabimo več časa za uživanje v dobrotah kot za samo pripravo in pospravljanje.
Osnova sestavina presnega sladoleda so banane
Za dosego dobrih okusov in sladkobe je dodajanje dodatnih sladil popolnoma nepotrebno, če izkoristimo vrhunec dosežene sladkobe pri sadju, ki ga uporabimo v receptu. Osnova priprave presnega sladoleda, sladkobe in kremnega učinka so vedno zrele banane. Banane so zrele, ko je olupek prekrit z rjavimi pikicami (glej spodnjo sliko). Takrat dosežejo vrhunec sladkobe, saj se škrob, ki ga vsebujejo nezrele banane spremeni v lahko prebavljive ogljikove hidrate. Če boste uporabili manj zrele banane ali dodatek drugega sadja je to osnovna napaka, da sladoled ne bo tako dober in sladek kot bi lahko bil.
Pripravite lahko samo bananin sladoled, ki mu za aromo lahko dodate tudi vanilijo v prahu. Za dosego različnih okusov bananam dodamo drugo vrsto sadja. Trenutno je sezona nektarin, zato sem se odločila da bom naredila nektarinin sladoled. Zelo dobro se obnesejo tudi mango, borovnice, jagode, višnje, češnje in maline. Naj opozorim še enkrat, da katerokoli sadje boste uporabili ne pozabite, da mora biti zrelo. To ne velja samo za banane! Zelo velika razlika je med trdo ter mehko in sladko nektarino. Zakaj ne smemo jesti nezrelo sadje ter kako ga zorimo ter načrtujemo nakupe, da imamo doma vedno na voljo dovolj zrelega sadja, pa si lahko preberete v moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja.
RECEPT ZA BRESKOV SLADOLED
Sestavine:
- 3 zrele banane
- 3 mehne in sočne velike breskve
Navodila za pripravo:
1. Banane olupimo, položimo v posodo ali vrečko ter položimo v zmrzovalnik, kjer jih pustimo najmanj 12 ur.
2. Banane vzamemo iz zmrzovalnika, jih nekaj minutk pustimo ter narežemo na centimeterske kolobarje.
3. Breskve narežemo na večje kose.
4. V multipraktiku sestavine mešamo tako dolgo, da nastane kremasta masa (če želite sadne koščke, mešate manj časa).
4. Damo v posodico s pokrovom in za kakšno uro postavimo v zmrzovalnik, kjer ga lahko hranimo tudi za drugič.
OPOMBA: Zraven banan lahko uporabite tudi zamrznjeno sadje, tako boste dobili tršo strukturo, ki jo lažje oblikujete v kepice. Enak učinek dobite, če narejen sladoled daste v posodo in ga za nekaj časa položite v zmrzovalnik. Na tak način ga lahko tudi pripravite v naprej, zase ali za goste.
NASVET: Kupite več banan, ko so v akcijski ceni, jih dozorite ter si pripravite več vrečk zamrznjenih banan. Zrele banane trgovci velikokrat ponujajo po znižani ceni in takrat si je dobro narediti zalogo za sladoled. Tako jih boste imeli vedno na razpolago, ko si boste zaželeli nekaj sladkega.
Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.
V super poletni akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!