ZELENJAVNI NARASTEK IZ AJDOVE KAŠE
Ajdo uvrščamo med žita, čeprav botanično spada med trave. Ajda med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in probiotično ter dvigujejo imunski sistem telesa in moč, da se bori proti napadalcem, saj delujejo tudi kot antioksidanti. Bogata je z magnezijem. Povprečno njeno zrnje vsebuje nekje med 11 in 15 % zelo kakovostnih ter lahko prebavljivih beljakovin. Če primerjamo z žiti, pri katerih je biološki izkoristek beljakovin pri presnovi približno 50-odstoten, ta pri ajdi presega 90 odstotkov. V njej se skriva tudi velika količina esencialnih aminokislin in dejstvo, da so njene beljakovine veliko bolje uravnotežene in imajo večjo prehransko vrednost kot pri žitih. Primernejša je tudi za sladkorne bolnike, saj njene sestavine omogoča upočasnjen prehod sladkorjev škroba iz prebavil v kri. Ajda je obogatena tudi z vitamini in minerali, tako lahko v njej najdemo tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine. Ajdova zrna jih, denimo, vsebujejo za 150 % več kot pšenično zrnje.
RECEPT ZA ZELENJAVNI NARASTEK IZ AJDOVE KAŠE za 2-3 osebe:
Sestavine:
- 150 g ajdove kaše (jaz sem uporabila hladno luščeno)
- 1 manjši por
- 3 korenčki
- 1 večja rdeča paprika
- 1 srednje velika bučka
- 100 sveže špinače
- 300 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke bazilike
- 1/2 žličke origana
Navodila za pripravo:
1. Ajdovo kašo dobro operemo pod tekočo vodo. Kuhamo jo 15 minut in ponovno dobro speremo in odcedimo.
2. Med kuhanjem ajdove kaše si pripravimo zelenjavo. Por (po želji lahko uporabite čebulo) in korenček narežemo na kolobarje. Bučko razrežemo na četrtine. Na podobno velike kose narežemo še papriko. Češnjev paradižnik razpolovimo, večje lahko razrežemo na četrtine. Narezana zelenjava naj bo približno enake velikosti.
3. V ponev vlijemo nekaj vode ter na njej najprej rahlo podušimo por, nato dodamo korenček in papriko. Dušimo 5 minut in dodamo še bučke, sledi paradižnik in na koncu še špinača. Dodamo sol, baziliko in origano. Vse skupaj dušimo še nekaj minutk.
4. Zelenjavo dodamo ajdovi kaši in dobro premešamo. Vzamemo pekač in razporedimo po peki papirju.
4. Pečemo 25 minut pri 200 stopinj Celzija.
5. Narastek nima veziva, zato ga je je težko spraviti na krožnik v lepi obliki (ampak z nekaj vaje gre tudi to). Za lepo postrežbo se lahko znajdete tudi tako, da uporabite kakšen model (model za krofe, večja peciva, kozarce, zajemalko…).
RECEPT ZA KROMPIRJEVO SOLATO:
Sestavine:
- 500 g krompirja
- 1 žlica gorčice
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1-2 žlici hladno stiskanega sončničnega olja
- sol in poper po želji
Navodila za pripravo:
1. Krompir skuhamo, olupimo, ohladimo in narežemo na tanke kolobarje.
2. Začinimo z belim vinskim kisom, sončničnim oljem, gorčico in soljo.
Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.
V super akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!