osebno svetovanje, knjige, članki, okusni recepti…

PIRINI KROFI iz pečice brez jajc, mleka, olja in sladkorja

Običajni cvrti krofi so polni bele moke, sladkorja, maščob in imajo veliko kalorično vrednost. Zato sem letos pripravila pirine krofe iz pečice, ki obenem ne vsebujejo mleka, jajc, sladkorja in olja. Pira ima tudi zelo malo glutena, zato je priporočljivejša od pšenične moke. Eden takšen krof je od običajnega “lažji” kar za 150 kalorij, obenem rahel, mehak in čudovitega ter polnega okusa. In ima venčke! Obenem sem pripravila super sladko in okusno marelični marmelado iz samo ene sestavine, to so seveda suhe marelice. Sama imam raznorazne domače marmelade brez dodanega sladkorja, ki jih naredim poleti, ampak to je zimska verzija. V receptu najdete še 3 druge zdrave alternative za priljubljena polnila za krofe, ki si jih pripravite enostavno in hitro iz enostavnih sestavin: domač lešnikov namaz (“nutella”), vanilijeva krema in borovničeva marmelada.

RECEPT ZA 13 KROFOV:

Sestavine:

- 500 g pirine moke (gladke ali polnozrnate, saj so krofi zelo dobri tudi iz polnozrnate pirine moke)

- 3,5 dl riževega mleka – priporočam Hoferjevega (ali drugega mleka po želji)

- 1 sveži kvas (42 g)

- 60 g suhih datljev (teža brez koščic) ali kokosovega sladkorja (uporabite lahko tudi katerokoli drugo sladilo)

- 1 žlička kokosovega sladkorja

- 60 g čežane brez dodanega sladkorja ali stopljenega kokosovega olja (recept za mojo domačo jabolčno čežano: www.suzanafridl.si/domaca-jabolcna-cezana-brez-sladkorja)

- 1/3 žličke kurkume

- naribana lupina 1 bio limone

- 20 g pecilnega praška iz vinskega kamna

- 1 žlička soli

- nekaj kokosovega olja in brezin sladkor za posip

Navodila za pripravo krofov:

1. Najprej naredimo kvasec. Segrejemo 100 ml riževega mleka, dodamo 1 žlico kokosovega sladkorja in dobro premešamo, da se sladkor stopi. Dodamo nadrobljen kvas in počakamo 15 minut.

1. Če za sladilo uporabimo datlje, jih za 30 minut namočimo v preostanku (250 ml) riževega mleka.

2. Pirino moko damo v večjo posodo (pričakujmo, da bo testo zelo naraslo), dodamo sol, pecilni prašek, kurkumo in naribano limonino lupino. Dobro premešano in naredimo vdolbino v katero vlijemo kvasec. Pokrijemo in počakamo 10 minut.

3. Dodamo preostanek kokosovega sladkorja in čežano ali stopljeno kokosovo olje. Dobro premešamo in pregneto. Testo, ki ga dobimo mora biti še rahlo lepljivo. Malo ga posujemo z moko, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro nekje na toplem.

4. Delovno površino posujemo z moko, damo iz posode testo in ga razrežemo na 70 g težke hlebčke(če ste uporabili polnozrnato pirini moko naj bo 80 g), ki jih z dlanmi in prsti oblikujemo v krofe. Damo na pekač s papirjem za pečenje, jih obdamo z obročkom za venčke (glej video posnetek), pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut.

4. Vzhajane krofe s čopičem premažemo z riževim mlekom, poravnamo obročke, če je to potrebno in jih pečemo v predhodno segreti pečici 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.

5. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladijo in odrežemo obročke za venčke.

6. Ohlajene krofe rahlo premažamo s stopljenim kokosovim oljem ter posujemo z brezinim sladkorjem. Na sredini malo prerežemo in napolnimo z marmelado ali drugim nadevom.

PRIRAVA OBROČKOV ZA VENČKE

1. Vzamemo alu folijo in jo narežemo na 29 cm široke lističe (zmerimo zgoraj in spodaj, nastavimo ravnilo in samo potegnemo). 3 x razpolovimo, na koncu pa zložimo še na tretjino, da dobimo okrog 13 mm širok trak.

2. 3 x razpolovimo, na koncu pa zložimo še na tretjino, da dobimo okrog 13 mm širok trak.

3. Trak ovijemo okrog kozarca, da dobimo krog, odstranimo, oba konca prekrijemo za 1 cm ter spnemo s spenjačem, da dobimo obroček.

4. Oblikujemo toliko obročkov kot imamo krofov. Za ta recept si morate pripraviti 13 obročkov.

RECEPT ZA SVEŽO DOMAČO MARELIČNO MARMELADO BREZ DODANEGA SLADKORJA:

Sestavine:

- 200 g  suhih marelic

Navodila za pripravo:

1. Suhe marelice namočimo za nekaj ur (najbolje čez noč) v vodi. Odlijemo vodo in jih do gladkega mešamo v blenderju.

RECEPT ZA LEŠNIKOV NAMAZ (“NUTELLA”)

Sestavine:

- 200 g celih lešnikov (ali praženih in mletih)

- 20 g (manj mastnega) kakavovega praha

- 90 g datljev (teža brez koščic), agavinega, datljevega ali drugega sladkorja

- 130 ml riževega mleka

- 1/4 žličke soli

Navodila za pripravo:

1. Lešnike damo na papir za pečenje in jih 6-8 minut pečemo pri 200 stopinjah Celzija.

2. Vzamemo iz pečice in jih malo drgnemo in mešamo, da jim odpade koža.

3. Lešnike damo v blender in jih mešamo, da se zdrobijo in spremenijo v lešnikovo maslo (ali vsaj na drobno nasekljajo). Potem dodamo ostale sestavine in mešamo do gladkega, da nastane sladek lešnikov namaz oz. domača “Nutella”.

     

RECEPT ZA DOMAČO BOROVNIČEVO MARMELADO

Sestavine:

- 300 svežih ali zamrznjenih borovnic

- 2 žlici vode

- 1 žlička agar agarja (optimalno)

- sladkor po želji (same borovnice so običajno dovolj sladke)

Navodila za pripravo:

1. Borovnice vsipamo v posodo, dodamo 2 žlici vode in jih kuhamo 15-20 minut, da se spremenijo v sirup. Vmes jih z vilico malo pomečkamo.

2. Po želji dodamo gostilo agar agar (ali kuhamo še dlje, da izpari še več tekočine) in sladkamo po okusu.

RECEPT ZA SLADKO VANILIJEVO KREMO

Sestavine:

- pločevinka kokosovega mleka (400 g)

- prašek za pripravo pudinga z burbonsko vanilijo (31 g oz. 1 vrečka)

- 1-2 žlici agavinega sirupa

Navodila za pripravo:

1. Od kokosovega mleka odvzamemo 5 žlic kokosove tekočine in jih zmešamo z praškom za pripravo pudinga. Sladkamo po želji.

2. Preostalo mleko zavremo, umešamo puding in dobro premešamo. Pustimo, da na kratko zavre. Malo ohladimo in uporabimo za nadev.

 

 

Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.  Dve e-knjigi lahko dobite sedaj za samo 12,49 €.

V super akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si :) V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni recepti, 4-tedenski jedilnik…! Obe knjigi dobite sedaj za samo 31,49 €.

 


poseben-popust-ob-prednaročilu-ponatisat

Da ne boste zamudili naslednjih zdravih, okusnih, hitrih, enostavnih in sezonskih receptov, ne pozabite všečkati Facebook strani Zdravo življenje (na vrhu strani imate tudi funkcijo Sledim, kjer označite Prikaži kot prvo ali Privzeto. Tako ne boste nikoli zamudili novih objav in receptov www.facebook.com/zdravozivljenje

KOŠARICA

Košarica je prazna.

OSTANIMO V STIKU
PRIJAVA NA E-NOVICE

Pustite nam svoje podatke, če želite biti obveščeni o popustih, dogodkih, člankih, receptih...




   

Sodelovanje v izzivu je brezplačno, zato povabi tudi Facebook prijatelje!

PODROBNOSTI IZZIVA

www.vitki-in-zdravi.si                                                          www.suzanafridl.si

×