Pica iz cvetačinega testa – veganska in brez glutena
Zadnjič sem pripravila podlago za pico iz bučk, tokrat bodo bučke nadomestila cvetača. Tudi ta recept je primeren za vegane, vegetarijanci lahko namesto chia ali lanenih semen uporabite jajca, namesto veganskega pa pravi sir. Vsejedci lahko obložite pico tudi s kakšno šunko ali pršutom.
RECEPT ZA 1 PICO:
Sestavine:
- 500 g cvetače
- 40 g veganskega sira
- 40 g riževe moke
- 1 žlička posušenega origana in bazilike
- 2 žlici mletih chia ali lanenih semen (uporabite lahko tudi 2 jajci)
- žlička soli
Navodila za pripravo:
1. Cvetačo razdelite na cvetove in jo naribajte ali zmeljite v multipraktiku z S-rezilom, da dobimo cvetačin riž. Naribajte tudi sir. V kavnem mlinčku zmlejte chia ali lanena semena in jim dodajte 4 žlici vode. Pustite stati 15 minut.
2. Cvetačo zavijemo v kuhinjsko krpo in odcedimo odvečno tekočino. Nato jo damo v večjo skledo in ji primešamo 2 jajci oz. nadomestek iz chia ali lanenih semen. Dodamo nariban sir, moko, sol in začimbe, dobre premešamo in z rokami pregnetemo, da dobimo čvrsto in malo lepljivo testo.
3. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kepo testa položimo na peki papir in ga enakomerno porazdelimo po pekaču.
4. Najprej 15 – 20 minut pečemo samo cvetačno testo, da postane lepe zlate barve (testo ne sme biti preveč zapečeno). Nato pladenj s testom vzamemo iz pečice in dokončamo pico.
5. Pico najprej premažemo s pelati, nato jo obložimo s poljubno zelenjavo: papriko, brokoli, beluše, gobice, olive, češnjeve paradižnike, bučke, artičoko, beluši, malancani, špinačo, koruzo… Vse skupaj potresemo z ribanim veganskim sirom.
6. Pico pečemo v pekaču približno 10 minut oziroma dokler ni pečena (odvisno od pečice).
Ti je všeč moj recept? V moji e-knjigi Pot do vitkosti in zdravja najdeš še 50 drugih enostavnih, okusnih in zdravih receptov: www.suzanafridl.si.
V super poletni akcijski ponudbi sta tudi moji prvi dve knjigi: www.vitki-in-zdravi.si V knjigi Vitki in zdravi so tudi zdravi in okusni kuhani recepti!